CAW Antwerpen

U bent hier

Begeleiding bij relatie- en gezinsproblemen

Bij relatie- en gezinsbegeleiding ondersteunen we je bij problemen in je partnerrelatie, in de opvoeding van kinderen en jongeren of in de manier waarop jullie als gezin met elkaar omgaan.

  • We gaan samen met jou na hoe je beter in verbinding kan komen of blijven met de ander: je partner, kinderen, ouders, familie.
  • We helpen je om de impact van relatie- of gezinsproblemen op je leven te beperken en je als gezin opnieuw gelukkiger te voelen.
  • Tijdens of na een scheidingssituatie ondersteunen we je in het opnieuw vormgeven van een zinvolle relatie als ouder, partner of ex-partner.

In het CAW bieden we relatie- en gezinsbegeleiding aan in elke situatie:

  • wanneer je wil werken aan een betere relatie,
  • wanneer je professionele hulp zoekt om te bemiddelen in een conflictsituatie.

Begeleiding partnerrelatie

Heb je problemen met je partner of zit je met vragen over je relatie? Heb je al op verschillende manieren proberen werken aan je relatie, maar blijven er voortdurend conflicten?

In een relatiebegeleiding werkt een professionele hulpverlener met jullie als partners. Door een betere kijk op je relatie kan je werken aan herstel in de relatie of aan een constructieve beëindiging van de relatie. Er kunnen zowel individuele gesprekken gevoerd worden als gesprekken met jullie als koppel.

Gezinsbegeleiding

Zijn er in je gezin voortdurend spanningen en heb je het gevoel dat jullie hierin vastlopen? Soms kan door deze problemen de verbondenheid tussen alle gezinsleden verloren gaan. Je verlangt dat de rust terugkeert.

In een gezinsbegeleiding wordt met alle gezinsleden de situatie verkend en besproken. Jullie werken aan een andere manier van communiceren binnen het gezin. De hulpverlener bemiddelt bij conflicten en op die manier leer je in de praktijk anders omgaan met problemen die zich stellen.

Begeleiding in een scheidingssituatie

Een scheiding is zowel voor partners als voor kinderen in een gezin een stressvolle situatie.

Begeleiding in een echtscheidingssituatie kan de ruimte geven om met een professionele hulpverlener te spreken over het opvoeden van kinderen en de gevolgen voor jullie als ouder. De hulpverlener kan bemiddelen bij spanning en conflicten in dit scheidingsproces. In ouderschapsbemiddeling kan een hulpverlener jullie helpen om tot een overeenkomst te komen over gezag, verblijf en kosten van de kinderen. Wanneer er ernstige moeilijkheden zijn in het herstel van het contact van de kinderen met één van de ouders kan de bezoekruimte een plek zijn waar dit persoonlijk contact weer wordt opgebouwd.

Begeleiding bij opvoedingsvragen

Kinderen en jongeren opvoeden is een belangrijke taak in het dagelijkse leven van een gezin. Heb je als volwassene vragen of twijfels over de opvoeding of zijn er conflicten en problemen tussen jou en de kinderen? Dan kan je in het CAW terecht om hierover te praten.

Heb je behoefte aan professionele hulp dan kan je in het CAW terecht voor opvoedingsondersteuning. Ook bemiddeling bij conflicten in het gezin zijn mogelijk.

Begeleiding bij geweld en misbruik

Geweld of misbruik in een gezin is erg moeilijk bespreekbaar. Nochtans is het een probleem dat vele gezinnen treft.

Ben jij of iemand in je gezin slachtoffer van geweld, mishandeling of misbruik? Dan is het belangrijk dat je weet dat je terecht kan in het CAW. We weten hoe immens moeilijk deze stap is en dat je vaak het gevoel zal hebben dat je veel te verliezen hebt.

We zijn er voor jou en je gezin en zullen alles doen met aandacht voor jou en iedereen om wie je geeft. Elke stap kan volledig anoniem en vrijwillig. Je bepaalt zelf wat voor jou wel en niet kan. We kunnen je steun en bescherming bieden en je vertellen waarop je beroep kan doen.

Hoe kan je ons contacteren?

Wil je meer info over het begeleidingsaanbod binnen CAW Antwerpen? Of wil je graag de stap zetten naar begeleiding?

Neem dan contact op met het onthaal.