CAW Antwerpen

U bent hier

Eerste hulp bij seksueel grensoverschrijdend gedrag

14.11

Eerste hulp bij seksueel grensoverschrijdend gedrag

Persbericht CAW

Van schandpaal naar praatpaal

Vrijdag werd het seksueel grensoverschrijdend gedrag van Bart De Pauw aan de mediaschandpaal genageld. Goed dat dit onderwerp bespreekbaar is. Alleen jammer dat deze kanalen niet vermelden waar betrokkenen van gelijksoortige incidenten terechtkunnen. Er werd gewag gemaakt van een nieuw meldpunt in de culturele sector terwijl er al kanalen met professionele hulpverleners bestaan. Op dit moment kan je namelijk (anoniem) terecht bij de hulplijn 1712 bij mogelijk misbruik en op 078 150 300 voor specifieke hulpvragen en begeleiding bij een CAW in je buurt.

 

Luisterend oor: bel hulplijn 1712

Bij de hulplijn 1712 luisteren hulpverleners,  geven ze advies en ondersteuning en verwijzen ze gericht door naar vervolgbegeleiding indien nodig. Momenteel gaat een minderheid van de vragen over seksueel grensoverschrijdend gedrag op het werk of in de omgeving. Beleidsmedewerker Annick: “60% van de meldingen wijzen op kindermishandeling, op de tweede plaats staat partnergeweld en pas in derde instantie bellen mensen over seksueel en psychisch geweld. Voorlopig is er nog geen stijging n.a.v. het VRT-incident maar dat is ook te wijten aan die geringe media-aandacht voor preventie en hulp.”

 

Specifieke begeleiding: bel CAW op 078 150 300

Voor specifieke vragen, begeleiding en slachtofferhulp kan je terecht bij het dichtstbijzijnde CAW. Niet alleen mensen die in aanraking komen met stalking of grensoverschrijdend gedrag mogen aankloppen. Ook degenen die zich afvragen of ze zelf al eens te ver gingen. Daarbij kan je ook begeleiding volgen om de grenzen van anderen te leren respecteren. Aarzel niet om hierover te sprekenen desnoods hulp en ondersteuning te vragen. Want grenzen zijn een subjectief gegeven met maar 1 criterium: als het voor jou vervelend aanvoelt, moet je je verhaal kwijtkunnen.